torstai 3. heinäkuuta 2025

Schildtin sanat paitaan

T-paita tekoälyn päällä
Wolmar Styrbjörn Schildt (1810–1893) oli ahkera ja visionäärinen veikko. Hänellä oli 1800-luvun loppupuolella meneillään hengästyttävä määrä hankkeita, erityisesti Keski-Suomen ja suomen kielen edistämiseen liittyviä. Suomalaisuusmiehenä hän käytti kirjoituksissaan Kilpinen-sukunimeä.

Jotkut ideoista, esimerkiksi Jyväskylän yliopisto, olivat niin edistyksellisiä, että ne toteutuivat vasta reilusti Schildtin kuolemansa jälkeen. Metsäänkin meni: hänen intohimoisesti ajamansa kirjoitustapa, ns. venykekirjoitus, ei vakiintunut laajempaan käyttöön.

Schildt oli myös kirjastomies: hänen aloitteestaan perustettiin lainakirjarahasto ja noin viiden vuoden päästä aloitettiin lainaustoiminta. Schildt lahjoitti kirjaston ensimmäiset kirjat. Näin häntä voidaan perustellusti nimittää Jyväskylän kaupunginkirjaston perustajaksi.

Schildtin perintö näkyy ja kuuluu vahvasti koko Suomessa, eikä pelkästään Keski-Suomessa. Hyvin todennäköisesti käytämme joka päivä Schildtin keksimiä sanoja. Esine, oppilas, sairaala, väite, yleisö... tuossa vain jokunen esimerkki hänen sanoistaan. 

Eikö olisi kohtuullista, että muistaisimme sanasepon saavutuksia useamminkin? Voisimme jopa pukeutua hänen sanoihinsa? Nyt se on mahdollista! Kirjastomiesten vaatekaupassa on nyt valittavana sanapilvipainatus kahdessa eri värissä, ja paidan värivaihtoehtoja riittää. Eikä ole pakko tyytyä t-paitaan, vaan painatuksen saa halutessaan vaikka reppuun tai mukiin.  

Sanapilven lähteenä on käytetty Wolmar Schildt : sata uudissanaa -teosta.

Lähikuva painatuksesta

Wolmar Schildt
Jonas Heiskan ikuistamana