sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Musiikkikirjastopalvelut Jyväskylässä 60 vuotta

Jälleen kerran nostalgisissa tunnelmissa, mutta nyt taakse päin kuikuiluun on hyvä syy: juhlistamme parhaillaan tasavuosia Jyväskylän musiikkikirjastopalveluissa. Vuonna 1964 perustettiin Cygnaeuksenkadun yläpäähän pieni musiikkikirjasto, josta sai lainata nuotteja ja jossa pystyi kuuntelemaan levyjä.

Paljon on vettä virrannut Tourujoessa ja moni asia muuttunut musiikkikirjastoalalla. Levyjä ryhdyttiin lainaamaan kotiin asti 1970-luvun lopulla. 1980-luvulla tuli CD-levyt, joiden voimalla vuosituhannen taitteessa kellotettiin huikeita lainalukemia. 

Musiikkikirjastoista puhuttaessa muistellaan lähes säännönmukaisesti – ymmärrettävästi – näitä kulta-aikoja. Hyvin monelle kirjastojen musiikkikokoelmat tarjosivat unohtumattomia elämyksiä. Tutkimusten mukaan "kaikkialla maailmassa noin puolet ihmisten suosikkibiiseistä on niitä, joita he ovat kuunnelleet eniten teini- ja nuoruusvuosina."

Minäkin kannoin lukiolaisena Mikkelin pääkirjastolta vinyylilevyjä kotiin kuunneltavaksi selkä vääränä ja tein paljon hyviä löytöjä. Monet niistä ovat jääneet elämäni ääniraidalle.

Musiikkikirjastoammattilaisen näkökulmasta tämä nostalgisointi on kuitenkin myös hieman turhauttavaa. Nuo ajat ovat mennyttä: 2010-luvulla striimauspalvelujen kasvava suosio alkoi painaa lainalukemia loputtomalta tuntuvaan syöksyyn.

Niinpä musiikkikirjastojen on täytynyt keksiä jotain muuta CD-kokoelmien pyörittämisen lisäksi. Monissa kirjastoissa on panostettu uudella tavalla esimerkiksi soitonharjoitteluhuoneisiin. Lainattavat soittimet ovat olleet arkipäivää ukulelebuumista lähtien. Kirjastojen tapahtumatuotanto on ottanut valtavia harppauksia (esimerkiksi Tampereen kaupunginkirjaston Metso Live -keikat kannattaa laittaa seurantaan). Hyviä vinkkejä ja ajatuksia musiikkikirjastojen uusista mahdollisuuksista esitellään Ääniä tulevaisuudesta -julkaisussa (2022).

Musiikkiosasto on siis edelleen mainio paikka olla töissä ja asiakkaana. Tätä ilosanomaa julistimme Kirjasto-oletetut-yhtyeen voimin maanantaina 26.8.2024 Jyväskylän pääkirjaston Kulttuurilavalla. Keikkasetissä oli myös sopivasti vuonna 1964 tehty ja The Driftersin ensimmäisenä levyttämä Under the boardwalk -kappale, tosin suomalaisilla sanoilla, jotka eivät mitenkään liity alkuperäiseen sanoitukseen.


Ps. Jos haluat nostalgisoida mainion musiikkivuoden1964 äärellä, niin kannattaa tsekata tämä teoslista verkkokirjastostamme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti