keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Suosituimmat ammatit lauluissa

Kun tässä on aikansa väsännyt kirjastoaiheisia lauluja, tuli mieleen miettiä, että minkäs verran ylipäänsä on tehty lauluja tietyistä työpaikoista ja ammateista. Äkkiseltään ei tule mieleen kuin muutama. Mietintää voi jatkaa vaikkapa porukalla baaripöydässä pitkäänkin — tai sitten voi kysyä kirjastonhoitajalta: tamperelaiset kollegat ovat nimittäin keränneet ammattilauluista ansiokkaan listan tänne.

Mielenkiintoista listaa selatessa huomaa, että ammattilauluja on sittenkin aika paljon, mutta harva niistä on kovin tunnettu. Kuten jo aiemmassa kirjoituksessani totesin, jonkun tietyn instituution tai ammattiryhmän ympärille koottuja teemalevyjä eivät kuuntele juuri muut kuin saman viiteryhmän ihmiset. Sama pätee yksittäisiin biiseihin, pääsääntöisesti.

Sekään ei auta, että melko moni listan biiseistä on myös enemmän tai vähemmän kertakäyttövitsejä, esim. hupaisia käännöksiä (tyyliin Turo's Hevi Geen Poliisi/Molina). Vitsibiiseistä harvemmin muodostuu nuotion ympärillä hoilattavia klassikoita.

Mitä klassikoita listalta sitten löytyy? Yllättäen rekkamiesaiheiset kappaleet ovat tunnetuimmasta päästä: Rautavaaran (Cashin?) Yölinjalla, Karman Hyvää huomenta Suomi sekä tietenkin Matti Eskon Rekkamies. Eniten listalla taitaa olla merimiesaiheisia lauluja, joista monet ovat hyvin tuttuja vanhemmallekin yleisölle jo kansakouluajoilta (tyyliin Kapteeni katsoi horisonttihin).

Miksi juuri näistä ammateista kertovista biiseistä on tullut suosittuja? Näitä tunnetuimpia ammattilauluja yhdistää se, että ne kuvaavat ammatin ja elämäntavan yhdistänyttä ja yhteen paikkaan juurtumatonta miehekästä miestä. Eräänlaista kulkuriromantiikaa siis. Mitäs muita tällaisia ammatteja voisi olla? Esimerkiksi karjapaimen (Kolme cowboyta), tukkilainen/metsuri (Lännen lokari), astronautti (Lapsuuden sankarille) — tai vaikka laulaja (Köyhä laulaja). Ilmeisesti näissä ammateissa on ns. seksikkyyttä, joka kantaa myös laulun aiheena.

Kirjastotyössä harva näkee minkäänlaista seksikkyyttä (villatakit ja samettihousut!), mutta ei kai se estä biisejä tekemästä. Vai pitäisikö meidänkin tehdä joku rekkamieslaulu ja nauraa koko matka pankkiin? Ohessa Kirjastomiesten ammatinvalintalaulu, olkaa hyvät!

2 kommenttia:

  1. Minä niin tykkään noista teidän lauluista ja ihan ehdottomasti Kirjastomiehistä
    myös.
    Sanoo Marja, eläkeläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kiva kuulla! Yritetään saada näitä biisejä tänne verkkoon sinunkin katsottavaksesi, kun valitettavan harvoin esiinnymme vapaapääsyisillä keikoilla. Pitäisiköhän joskus esiintyä kirjaston eläkeläisten tilaisuudessa? :)

      Poista